tisdag 18 juni 2024

måndag 10 juni 2024

Jordgubbar


Det har varit så varmt men så torrt att vi har varit lätt oroliga att blommorna inte skulle orka bilda kart.  

Men det har de gjort och nu har regnet kommit till glädje för oss som gillar bär; jordgubbar, blåbär, hallon, körsbär, vinbär, krusbär....

  

 

söndag 9 juni 2024

Förändring

I år är det dags för den nedre delen av trädgården igen. Det var där vi började när vi flyttade hit för 26 år sedan. Vi gjorde en köksträdgård som vi hägnade in med ett pilstaket och satte potatis för att få bort ogräs och grönsaksbäddar efter muren. 

Under åren har vi gjort många förändringar. Pilstaketet höll inte bort rådjuren som utan vidare trängde sig igenom så vi ersatte det bit för bit med armeringsmattor. När vi byggde upp den stora köksträdgården efter att ha köpt granntomten kom den gamla mindre köksträdgården i andra hand och efter att ha misskött odlingarna där började vi tänka om. 

Efter muren gjorde vi fack för varmkomposter och fraktade ner allt material till dem. I år har Hans-Åke flyttat en stor del av jorden upp till husets östra sida där jag har fått ett skafferi utanför köksfönstret och nu ska det bli en bär och fruktträdgård.

För några år sedan gjorde vi en pergola som inte blev som vi hade tänkt oss,  ett rum med tak av vindruvor. Vi hade tänkt oss att vinstocken skulle bre ut sig  på armeringsmattan och att vindruvorna skulle hänga ned och vara lätta att skörda. 

Men vinstocken växte för bra och den klättrade upp i äppelträden och det gick inte att nå druvorna. Så nu har vi klippt ner den kraftigt och halverar höjden på stöden och tar bort armeringsmattan


 

 








söndag 26 maj 2024

Så blev det plötsligt sommar

De stora träden har bäddat in oss i grönska. Vi hinner inte med. Det som före en vecka sedan stack i ögonen och krävde intensiva städinsatser har gömts i grönskan. Värmen har gjort oss sydländska, våra kroppar har inte vant sig vid en värme på 26° ute och  34° på verandan. Så när lite regn kom och sköljde av det värsta pollenlagret och kunde vi andas igen och njuta av grönskan.

För ankorna är det ett paradis. De går från damm till damm och simmar och dyker. De är faktiskt riktigt läraktiga för de förstår var det finns mat. Vi ger dem inte mat på morgonen för de ska ut och jobba och äta sniglar har vi tänkt. De plöjer med sina näbbar bland växterna och krafsar inte som hönorna gör. Men det verkar inte räcka för framåt eftermiddagen kommer de och kvackar högljudd och talar om att de vill bli serverade av hönsmaten.



onsdag 3 april 2024

Poetisk beskrivning av vår trädgård

I april förra året fick vi ett mail:

Hej!
Jag jobbar som frilansfotograf tillsammans med en skribent som heter Anna Rökaeus. Vi gör trädgårdsreportage till Allt om Trädgård. Vi har nu spanat in er fantastiska trädgård på er hemsida. Vi håller till i Göteborg till vardags men ska på en tur åt ert håll i slutet av maj. Så vår fråga är om vi kanske skulle få komma förbi och göra ett reportage om er och er trädgård?
Hoppas ni tycker att det låter roligt och intressant!
Med vänlig hälsning
Karin Wildheim

I aprilnumret 2024 kom reportage och vi blev imponerade av hur väl de hade lyckats fånga det vi känner och verkar för.



 

lördag 16 mars 2024

Nya odlingar på gång

Den 13 januari var det dags att göra något åt den övergivna hönsgården som snön hade hjälpt till att rasera och brännässlorna hade tagit över under sommaren. Eftersom vi inte har så många hönor och tuppar nu får de gå fritt i trädgården och vi redan har tagit över en del och gjort en kryddgård utanför köksfönstret. Vi kommer nu att utvidga den och flytta upp grönsaksodlingarna från den gamla köksträdgården längst bort från huset eftersom vi har försummat den för mycket. Där får det bli bärbuskar och annat som inte kräver extra bevattning och skötsel.

Hans-Åke hade svårt att låta bli att riva ner hönsnäten och sätta igång röjningsarbetet. Det var trassligt och fastfruset och kylan och snön kom och gick men med motorsåg gick det att i alla fall att ta ner buskar och sly ovan snötäcket.

Den 11 mars kom stubbfräsarna och tog bort alla stubbar som stack upp. Eftersom marken sluttar mot söder kommer solen åt att värma upp jorden och med allt sly som har hindrat ljuset tidigare tror vi att det blir ett riktigt bra läge för lök, tomater, bönor mm. Och det är nära till köket...
Den 13 mars började Hans-Åke bända upp alla stenar som låg under det tunna jordlagret. Stenarna ska användas som kanter till hügelbäddarna och gångstigarna som vi ska täcka med flis från det nedtagna slyet som ligger och väntar på att flisas.