måndag 17 juli 2023

Tidningen Lands Öppen trädgård 16 juli


Enligt väderprognoserna skulle det regna på söndagen så vi vänta de oss inte så många besökare. Endast 132 trädgårdar över hela Sverige var med på listan i tidningen Land. 

Men för säkerhets skull hade vi förberett oss. Ogräshögarna hade samlats upp och Komposteriet var laddat. Jag hade bakat bullar och bondkakor, kokat saft och gjort rabarberpaj.  

Hans-Åke och vår trädgårdspraktikant Camilla svarade på frågor ute i trädgården. Kusinerna Axel och Nils gick runt ute i trädgården och bjöd på jordgubbar och bjöd in till Kusinernas café på verandan. 

Allt tog slut!
 
För redan en timme innan det skulle börja kom det besökare och under eftermiddagen räknade vi till ett 100-tal personer som strövade runt i trädgården och ställde intresserade frågor.

Vi beskrev den såhär:

Scherps trädgård

Vi har under många år strävat mot att skapa en trädgård för biologisk mångfald, en trädgård för både oss själva och naturens innevånare, växter, djur, insekter och mikroorganismer som ger både mat och njutning. Vi utgår från de förutsättningar som finns och söker inspiration och kunskap från andra trädgårdar och kunskapskällor och provar i vår trädgård på 10 000 kvm. Det har under åren blivit mer och mer av täckodling i kökslanden och blomsterbäddarna, hügelbäddar med ätbara perenner, bärbuskar och fruktträd, komposter, dammar, växthus, skogsträdgård med ätliga växter och ett ”jordgubbsberg”. Vi har naturen och skogen som förebild och provar hela tiden nya idéer. Vi försöker ta tillvara allt som växer, från de 100-åriga bokarnas lövmassor till hönornas spillning för att få en levande jord. Vi har dammar som tar vara på regnvattnet från taken och vi har olika typer av komposter för att få en jord som lever av mikroorganismer och ger nyttiga grönsaker och starka växter utan växtgifter och konstgödsel. Besök gärna vår hemsida och blogg för att se vad vi gör just nu och har gjort under åren. Välkommen till vår trädgårdsvärld!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar