söndag 1 juli 2012

Inspiration

Går man runt i vår trädgård kan man se spår av platser vi har besökt: Botaniska i Göteborg (bäcken), (Berget), (Bokgården), Gunnebo (Köksträdgården), Wij (Grodpolen), Versailles och Villa Gamberaia (Sydliga gången). Platserna har fungerat som startskott som har landat i vår omgivning där våra förutsättningar har tagit vid och gestaltat idéerna. Det stora växthuset är en sådan lång och vindlande historia. Inspirationen kom en vinter när vi var på Storhågna, i vinterträdgården där.

Men aldrig kunde jag väl föreställa mig att något rakt och symmetriskt inslag skulle finnas i vår trädgård. Nu ser jag vad som hänt; besöken i Versaille denna vår och i de italienska renässansträdgårdarna förra våren har satt sina spår.....

Versaille i början av maj 201
I Versille slet människor som djur för att anlägga en konstgjord sjö medan naturen själv skapade vår sjö, Vänern, som är stor som ett innanhav. Dessutom har vi en dold damm bakom vegetationen som man inte ser om man inte går ner bakom syrenhäcken.  

De geometriska formerna är det dock värre med eller bättre enligt min smak. Naturen har sina egna lagar. 







I orangeriet på Villa Gamberaia trängdes citruskrukorna i början av maj
Orageriet på Villa Gamberaia utanför Florens
I maj fick vår i växthuset vinterförvarade Calamondin sällskap av ett citronträd som vi vågade oss på att införskaffa eftersom medelhavsväxterna hade klarat vintern så bra i vårt inplastade och frostvaktsbevakade växthusorangeri. 
Citronträdet har mått riktigt bra i växthuset, har fyllt det med sin doft och har växt rejält. Men nu behöver det ut i trädgården har vi förstått.

Igår köpte vi ytterligare ett citronträd och ett apelsinträd. I terrakottakrukor står de nu och inramar den nya sydliga gången - vi har gjort en renässansträdgård!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar